ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
z dnia 26 wrze¶nia 1997 r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeñstwa i higieny pracy.
(J.t.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650)
DZIA£ I Przepisy wstêpne
DZIA£ II Obiekty budowlane i teren zak³adu pracy
DZIA£ III Pomieszczenia pracy
Rozdzia³ 1 Przepisy ogólne
Rozdzia³ 2 O¶wietlenie
Rozdzia³ 3 Ogrzewanie i wentylacja
DZIA£ IV Procesy pracy
Rozdzia³ 1 Przepisy ogólne
Rozdzia³ 2 Organizacja stanowisk pracy
Rozdzia³ 3 Obs³uga i stosowanie maszyn, narzêdzi i innych urz±dzeñ technicznych
Rozdzia³ 4 Transport wewnêtrzny i magazynowanie
Rozdzia³ 5 Ochrona przed ha³asem
Rozdzia³ 6 Prace szczególnie niebezpieczne
DZIA£ V Pomieszczenia i urz±dzenia higienicznosanitarne oraz zaopatrzenie pracowników w napoje i ¶rodki higieny osobistej
DZIA£ VI Przepisy przej¶ciowe i koñcowe
Za³±cznik nr 1 SZCZEGÓ£OWE ZASADY STOSOWANIA ZNAKÓW l SYGNA£ÓW BEZPIECZEÑSTWA
Za³±cznik nr 2 SZCZEGÓ£OWE ZASADY STOSOWANIA ¦RODKÓW OCHRONY INDYWIDUALNEJ
Za³±cznik nr 3 POMIESZCZENIA I URZ¡DZENIA HIGIENICZNOSANITARNE
Na podstawie art. 23715 § 1 Kodeksu pracy zarz±dza siê, co nastêpuje:
Kontrole przestrzegania przepisów prawa pracy w okresach przedœwi¹tecznych oraz respektowania zakazu pracy w œwiêto przeprowadzone w 2014 r. nie wykaza³y znacz¹cych naruszeñ prawa w sklepach wielkopowierzchniowych, w przeciwieñstwie do mniejszych placówek handlowych. Kontrolami objêto 42 placówki wielkopowierzchniowe oraz 592 mniejsze sklepy. Oceny przestrzegania zakazu dokonywano przede wszystkim podczas kontroli w dni œwi¹teczne, ale tak¿e na podstawie dokumentów bêd¹cych w posiadaniu pracodawców, które pozwala³y na sprawdzenie, czy praca w œwiêta by³a œwiadczona (np. na podstawie ewidencji czasu pracy, analizy logów komputerowych, kasowych, zapisów ksi¹g wejœæ i wyjœæ prowadzonych przez ochronê sklepów, godzin w³¹czania i wy³¹czania alarmów oraz dokumentacji inwentaryzacji sklepów).